Гърция въвежда допълнителни мерки срещу АЧС по границата с България 05.08 | 17:15

На „Маказа“ ще заработи система за дезинфекция и от тяхната страна на ГКПП-то

От iNews.bg

Властите в Северна Гърция въвеждат мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете, съобщава БНР.

Очаква се на граничния пункт "Маказа" да заработи система за дезинфекция при влизане в страната, както това вече е направено на българска територия. Това съобщи заместник областният управител на гръцката област Източна Македония и Тракия Никос Цаликидис след среща с областния управител на Кърджали Никола Чанев. 

В Кърджалийско няма случаи на болни прасета, няма и промишлени свинеферми. Стопани обаче са притеснени от предприетите от държавата мерки: 

"Две-три години в България да не се гледа, тогава ние откъде ще вземем животни, за да гледаме. Трябва да се внесе, тогава какво да правим. Ще стане 14 лева месото. Какво ще правим? То и да взема каква ще е гаранцията, че ще ми го оставят живо, нямаше как, колиш го, може ли да заколиш една мишка, то месото не е вкусно. Е какво правим тогава? Кой ще ми плати разходите - никой. Аз имам фураж, имам лекарства, пък бензин, където ходиш да ги храниш, да се връщаш. Това е друга тема. За кого е разхода. Ще ми дадат триста лева, триста лева мен какво ме спасява тази работа", заяви жена от Кърджалийско, която отглежда прасета.

Водещи

Най-четени