Гърция да се върне на масата на преговорите, призоват министри от ЕС 28.06 | 12:51

Европейската централна банка не може да спре помощта за гръцките банки, смята Манюел Валс

От iNews.bg

Две от водещите страни в Европейския съюз - Франция и Италия, дадоха да се разбере, че биха подкрепили възобновяването на преговорите между Гърция и кредиторите.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да спре помощта за гръцките банки, заяви пред радио Европа 1 френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Валс призова Гърция да се върне на масата на преговорите. "Преговорите не бяха приключили", подчерта той.

Решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да насрочи референдум е "избор на гръцкото правителство, който не може да бъде критикуван", продължи Манюел Валс.

Според него обаче ако отрицателният вот победи на референдума на 5 юли, има реална опасност от излизане на Гърция от еврозоната.

Италия подкрепя възобновяване на диалога между кредиторите и Атина, заяви министърът на икономиката на Италия Пиер Карло Падоан, цитиран от сп. "Месаджеро", съобщава ТАСС.

Италианският министър смята, че изборът на гръцкото правителство да проведе референдум по предложенията на кредиторите в областта на мерките за икономии, не отговаря на нуждите на страната.

"Не Европа води Гърция към банкрут, а изборът на правителството не отговаря, според мен, на нуждите на страната", каза Падоан.

Най-четени