Гърция даде на България урок по човещина! Няма да предаде турските военни 26.01 | 20:36

Върховният касационен съд отказа на Анкара да ги екстрадира и дори ги освободи

От iNews.bg

Гърция даде истински урок на българските власти по човещина и защита на човешките права, отказвайки окончателно да предаде на Турция избягалите веднага след преврата с хеликоптер 8 турски военни. За разлика от нашата държава, която тихомълком, без съд и против всякакви закони и етични норми, върна на турския режим укриващият се у нас бизнесмен Абдуллах Бююк, а после екстрадира и незнайно още колко турски дисиденти,

Върховният касационен съд на Гърция отхвърли искането за екстрадиция на осемте турски военнослужещи, пристигнали с хеликоптер в Александруполис часове след неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година, предаде "Франс прес".

Анкара веднага поиска те да бъдат върнати на турските власти, за да бъдат съдени. Военните обаче поискаха убежище с мотива, че ще бъдат малтретирани и животът им е застрашен.

Гръцките власти веднага върнаха военния хеликоптер, но за войниците започнаха процедура по разглеждане на искането за убежище.

Съдиите от Върховния касационен съд се съобразиха с доводите на прокуратурата, която се произнесе преди десет дни срещу екстрадиция на военнослужещите, подчертавайки липсата на гаранции от страна на Турция за справедлив процес.

Председателката на съда посочи, че екстрадицията не е разрешена, тъй като осемте военнослужещи са обвинени за престъпления в Турция и "рискуват да бъдат подложени на изтезания".

Съдът нареди освобождаване на военнослужещите, които са в предварителен арест в Гърция. Те неколкократно отрекоха да са замесени в опита за преврат и заявиха, че са решили да избягат от Турция от страх от репресии срещу военни след овладяване на ситуацията от турското правителство.

На първа инстанция съд в Атина отхвърли искането за екстрадиция за петима от осемте военнослужещи, а разреши екстрадиция на останалите трима. Те обаче обжалваха решението, а прокуратурата пък обжалва решението за отхвърляне на екстрадицията.

Водещи

Най-четени