Гърция започна да плаща задълженията от 6.25 млрд. евро към ЕЦБ и МВФ 20.07 | 13:17

Очакванията са плащанията да към двете институции да приключат още днес

От iNews.bg

Гърция започна процедура по плащания на задължения в размер на 6,25 млрд. евро към ЕЦБ и МВФ, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на източник от гръцкото финансово министерство.

Атина е потвърдила, че страната е започнала плащания в размер на 4,2 млрд. /3,5 млрд. евро по главница плюс 700 млн. евро лихви/ към ЕЦБ и 2,05 млрд. евро към МВФ, включващи глоба за посрочен платеж.

Плащанията са станали възможни след гласувания в ЕС спешен мостов кредит от 7.16 млрд. евро за Гърция. Гръцки официални представители, пожелали анонимност, заявиха за ДПА, че плащанията ще завършат в рамките на работния ден днес.

 Лидерите от Европа се съгласиха да осигурят и трети спасителен пакет за гръцката икономика в размер на 86 милиарда евро в началото на миналата седмица.

Гърция днес е получила от еврозоната мостов кредит от 7,16 млрд. евро. Това потвърди говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС. "Краткосрочното финансиране за Гърция в размер на 7,16 млрд. евро е преведено", съобщи той.

Водещи

Най-четени