Гърция избира парламент на Гергьовден 12.04 | 09:08

От тези избори ще зависи развитието на страната за десетилетия напред, предупреди премиерът

От iNews.bg

Най-накрая стана ясна датата на парламентарните избори в Гърция, с която се спекулираше от момента, в който беше сформирано правителство на националното спасение през ноември 2011 г., което трябваше да приеме новото кредитно споразумение с ЕС, МВФ и ЕЦБ, съгласявайки се на строги икономии, които плаща основно гръцкият народ.

В телевизионно обръщение към нацията, както по традиция в Гърция се оповестяват важните за страната събития, премиерът Лукас Пападимос обяви, че изборите ще се проведат на 6 май. Вече е издаден президентски указ за разпускане на парламента, който в новия си състав ще заседава за първи път на 17 май, съобщи в. "Катимерини".

В кратък анализ на изминалите пет месеца, през които управлява коалиционното правителство, Пападимос оцени положително свършената работа и подчерта, че се оставя добро наследство на следващия кабинет. "За тези пет месеца се видя, че можем да си сътрудничим, да сближим позициите си, когато е необходимо, и да вземаме решения за доброто на страната".

Премиерът обаче предупреди, че следващото правителство ще има трудни задачи пред себе си, защото страната се намира по средата на тежък път, макар и да е избегнала директната опасност от фалит.

Още през юни в парламента трябва да бъде гласувана новата краткосрочна рамка за бюджетната стратегия на страната в периода 2013-2016 г., както и да бъде приложена новата икономическа програма с осъществяване на необходимите за бюджетното оздравяване и възстановяване на конкурентоспособността на икономиката реформи, които са задължително условие за оставането на Гърция в еврозоната.

Подчерта огромното значение на избора, който ще направи гръцкият народ на 6 май. От него ще зависи развитието на страната през следващите десетилетия, изтъкна Пападимос и призова всички да покажат отговорност и сдържаност.

Той се обърна и към протестиращите си сънародници по улиците и площадите на големите градове, като им каза, че никой не може да извади Гърция от кризата безболезнено.

Междувременно последните социологически проучвания, цитирани от в. "Вима", сочат, че гърците предпочитат коалиционно правителство (52% според Public Issue) и то в широк вариант – до девет партии, което би било прецедент в новата гръцка история.

В него биха влезли Нова демокрация, ПАСОК, коалицията на радикалната левица "Сириза", Демократичната левица, Комунистическата партия, "Незвисими гърци", "Златна зора", националистическата формация ЛАОС, Партията на зелените и еколозите, Демократически алианс и партия "Действие".

Показателен е големият спад на доверие в двете основни политически сили и увеличаването на процента гърци, които не виждат смисъл да гласуват за когото и да било. Що се отнася до досегашния временен кабинет, съкрушително мнозинство от гърците (91%) заявяват, че категорично не са доволни от него.

Водещи

Най-четени