Гърция иска „Южен поток“ да преминава през нейна територия 29.05 | 22:02

Според Атина „Газпром“ е надежден доставчик на газ в цяла Европа

От iNews.bg

Гръцкият министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис заяви, че Гърция има интерес клон на газопровода "Южен поток" да преминава през нейна територия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Нашето динамично сътрудничество с "Газпром" може да стане още по-силно със строителството на клон на газопровода "Южен поток" през Гърция, осигурявайки по този начин нов, съвременен и много безопасен маршрут за доставка на руски природен газ в Гърция", подчерта Маниатис на годишното общо събрание на Европейския делови конгрес в Атина, председателствано от президента на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер.

Гръцкият министър подчерта, че "Газпром" е надежден доставчик на газ в Гърция и в цяла Европа и посочи, че неотдавна е бил продължен при нови условия договорът за доставка на руски газ на гръцката газова корпорация ДЕПА, което ще донесе полза на местните потребители и ще повиши конкурентоспособността на гръцката икономика.

Маниатис изтъкна, че диалогът Европейски съюз-Русия е важен аспект на външната енергийна стратегия на Европа.

"Надявам се, че тристранният диалог, който се води сега между Украйна, ЕС и Русия, скоро ще доведе до положителни резултати. Всички се надяваме, че тези контакти ще бъдат от полза и за трите страни", каза гръцкият министър, допълва БТА.

Водещи