Гърция отчете рязък спад на новите случаи на COVID-19, но мерките остават 15.12 | 11:45

43% от гърците желаят да се ваксинират при първа възможност, сочи проучване

От iNews.bg

За денонощие е констатиран рязък спад на новозаразените в Гърция – 639 души, като в активните още огнища областите Атика и Солун броят на новите случаи спадна под 200 души, съобщи БНР.

Същевременно допитване показа, че 43% от гърците ще се ваксинират веднага.

Облекчаване на антивирусните мерки, отваряне на магазините и свободното движение за празниците е огромен риск, който гръцкото правителство оцени и продължи карантината до 7-ми януари.

Строгите ограничения, въведени в Гърция от началото на ноември вече дават резултати.

Рязко спада броят на регистрираните носители на вируса, но според експертите все още е силен натискът към здравната система от пациенти в тежко състояние и броят на починалите се движи на високи нива.

При обсъждане на бюджета за следващата година, като дебатите продължават и днес, премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че за здравеопазване са осигурени достатъчно средства.

Министърът на здравеопазването Кикилиас съобщи, че ваксинирането ще стартира от началото на януари, като цялата информация ще е достъпна за гражданите.

Допитване, публикувано днес, показва, че 43% от гърците желаят да се ваксинират при първа възможност, други 27% изчакват да се убедят в ефективността на ваксината, докато 27 % отказват да се ваксинират.

Водещи

Най-четени