Гърция проплака на САЩ: Турция поставя под въпрос суверенитета ни, на Кипър - също 05.10 | 16:00

Според Мицотакис, практиките на съседна Турция често не съответстват на отношението на приятелство и сътрудничество, за което Гърция настоява.

От iNews.bg

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви по време на разговорите си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че Турция чрез своите действия поставя под въпрос суверенитета на Гърция и Кипър. Мицотакис добави, че очаква "положителен принос” от страна на Съединените щати.

В приветствието си към Помпео Мицотакис заяви, че е много доволен от актуализирането на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, тъй ще разшири общия стратегически обхват в региона и ще бъде от полза за регионалната сигурност и стабилност. Още повече, че чрез своите действия в Средиземно море Турция поставя под въпрос суверенните права на Гърция и Кипър, като нарушава международното право. Често тези действия са придружени от крайна и контрапродуктивна реторика.

Според Мицотакис, практиките на съседна Турция често не съответстват на отношението на приятелство и сътрудничество, за което Гърция настоява. Европейският съюз зае официална позиция по тези събития. Последните действия на Турция по блок 7 на Кипърската изключителна икономическа зона (за сондиране на нефт и природен газ) нарушават суверенните права на Кипър.

Срещата между Мицотакис и Помпео продължи около час, след което държавният секретар посети министъра на отбраната Никос Панайотопулос, съобщава "Катимерини”.

Водещи

Най-четени