Гърция с нов президент от днес 13.03 | 13:33

Избраната от парламента за държавен глава на 22 януари Екатерини Сакеларопулу положи клетва днес

От iNews.bg

Новоизбраният гръцки президент Екатерини Сакеларопулу положи клетва и встъпи в длъжност. Церемонията беше излъчена от гръцката държавна телевизия, предаде БГНЕС.

63-годишната Сакеларопулу бе избрана за президент на Гърция на 22 януари на парламентарно заседание и стана първата жена, заемаща най-високия държавен пост в историята на страната. Тя наследи Прокопис Павлопулос, който ръководеше държавата от 2015 г.

В началото на церемонията бе отслужен благодарствен молебен от представители на Светия синод на Гръцката православна църква, воден от архиепископ Йеронимус. Сакеларопулу се закле в Библията да спазва Конституцията и законите на страната и да служи на интересите на гръцкия народ.

Мерките и превенцията срещу коронавируса в Гърция доведоха до промени в очакваните събития по предаване на поста. При полагането на клетвата в парламента вместо 1000, както първоначално беше планирано, бяха поканени само 100 души, а Сакеларопулу отложи приемът в чест на встъпването си в длъжност, насрочен за утре.

Председателят на парламента, премиерът и Сакеларопулу ще подпишат официален документ за встъпването в длъжност на новия президент. След това Сакеларопулу ще положи венец на площад "Синтагма" при Паметника на незнайния воин.

Съгласно Конституцията от 1975 г. (с последващи изменения), Гърция е парламентарна република. Държавният глава е президентът, който изпълнява главно церемониални функции, а премиерът упражнява основната власт.

За Прокопис Павлопулос вчерашната церемония по запалването на олимпийския огън беше последната му публична изява като президент на Гърция.

Сакеларопулу е осмият президент на страната.

Водещи

Най-четени