ДНР: Джихадисти се бият на страната на Украйна 13.01 | 22:45

Затоплянето на отношенията между Киев и Анкара ги докарало в Донбас?

От Кристиан Костурков

Радикални ислямисти застават на страната на армията на Киев в конфликта в Източна Украйна. За това алармират от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Разузнаването на сепаратистите е установило значително увеличение на въоръжени формирования, съставени от джихадисти, проникващи на територията на Донбас, които след това започват да се сражават на страната на въоръжените сили на Украйна.

"След активизирането на отношенията между Киев и Анкара отчитаме увеличен приток на групи радикални ислямисти в т.нар. зона на антитерористичната операция на украинската армия. Според данни на разузнаването на въоръжените сили на ДНР в района вече се сражават около 30 такива джихадистки групи", казва говорителят на военното министерство на Донецката република Едуард Басурин, предаде ТАСС, позовавайки се на информация на Донецката новинарска агенция. Според данните на разузнаването на ДНР въпросните формирования от ислямисти в момента се намират в контролираните от Киев градове Джерджинск, Артьомовск и Авдеевка, а също и в района на село Широкино, намиращо се на юг от Донбас.

Вчера Едуадр Басурин обяви, че в редиците на украинската армия има много бойци, които по-рано са се сражавали в Ирак, Афганистан и Сирия. Освен това от ДНР многократно са алармирали, че на страната на въоръжените сили на Украйна се бият наемници, пристигнали от други държави.

Водещи

Най-четени