Да кажем „сбогом“ на демокрацията в Турция! Отиде си без „Zaman” 05.03 | 15:11

Ердоган се впусна в поредна разрушителна мисия срещу свободата на словото

От iNews.bg

Поредното посегателство срещу свободата на словото в Турция извършено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В петък, подкрепени от съдебна заповед, турските власти започнаха грозна вендета срещу най-четения вестник в страната – Zaman (бел.ред. От турски - "Време").

Това бе поредното отмъщение срещу журналистите, които критикуват Ердоган, и сподвижниците на турския опозиоционер и дисидент Фетулах Гюлен – свързан с вестник и живеещ в изгнание в Пенсилвания.

Някога съюзник на Ердоган, сега Гюлен е сочен за един от най-големите му врагове.

Когато новината за превземането на Zaman от властта се разчу пред централата на вестника се струпаха граждани, които носиха лозунги в свободата на словото. По-късно турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу хората.

Драматичната операция, организирана и дирижирана от властта, предизвика безпокойство във Вашингтон и Брюксел, които обаче не направиха нищо освен да казват, че се опасяват от свободата на словото. Най-обезпокоен или както сам се изрази "изключително обезпокоен" беше комисарят по разширяването Йоханес Хан.

В Европа са наясно колко много турски журналисти гният в затворите заради критики към диктатора Ердоган. Но това не им попречи да допуснат в края на миналата година отварянето на поредната глава за членството на Турция в ЕС.

Водещи

Най-четени