Да учиш в колеж или в университет в САЩ - все по-скъпо удоволствие 26.10 | 10:58

С 631 долара средно са скочили учебните такси за година

От Ивайло Ачев

Средно с 631 долара или 8,3% на годишна база са поскъпнали таксите за колеж в САЩ през тази есен, показват данните на неправителствената организация College Board, цитирани от AP.

Пълният студентски кредит отвъд Океана вече надхвърля сумата от 8 хил. долара годишно – това включва само учебните такси. Ако към тях се прибави квартира и храна и сумата стига над 17 хил. долара годишно.

Досега държавната помощ в САЩ и различните облекчения за ученици и студенти успяваха да удържат положението и средната такса за колеж за един човек се въртеше около 2490 долара.

През тази година общият студентски дълг в САЩ, т.е. всички задължения по студентски заеми, прехвърли границата от 1 трилион долара. Това е повече, отколкото са задълженията по кредитните карти в САЩ.

За да се справи с положението, Вашингтон вече готви две мерки, които ще бъдат официално обявени от американския президент Барак Обама днес (26.10.11). Първо, намаляване на процента за изплащане на студентски заем от дискреционния доход* на един човек – от 15% на 10%. Тази мярка означава, че се смъква и границата за опростяване на студентските кредити като време – сега става 20 години след вземане на заема, а преди беше 25 години. Мярката влиза в сила от догодина, а не от 2014 година, както беше предвидено първоначално.

Втората мярка предвижда шанс за 5,8 млн. заемополучатели на студентски кредити, които не са изплатили дълговете си по две федерални програми, да консолидират кредита си в директен заем и по този начин да си спестят хиляди долари на месец, които иначе трябва да върнат.

В момента индиректната федерална помощ за образованието в САЩ възлиза на 15 млрд. долара. Около 12 млн. ученици и студенти получават облекчения в размер на 1200 долара годишно. Тревожното обаче е, че голяма част от тези облекчения отиват за домакинства, които имат годишен доход от над 100 хил. долара.

 

*дискреционен доход - парите, които остават на човек, след като е покрил всички разходи за съществуването си и е платил данъците си

Водещи

Най-четени