Давутоглу: Днешната среща не е само за мигрантите, но и за членството на Турция в ЕС 07.03 | 13:44

Той обаче отказа да съобщи дали Анкара ще приеме ангажиментите си по отношение на бежанската криза

От iNews.bg

Тема на днешната среща на върна между Турция и ЕС няма да бъде само борбата с мигрантската криза, но и присъединяването на страната към Евросъюза. Това отбеляза в Брюксел турският премиер Ахмет Давутоглу след разговорите си в камерен състав с германския канцлер Ангела Меркел, премиерът на председателстващата в момента ЕС Холандия Марко Рюте и председателите на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. "Турция вече е готова не само да работи заедно с ЕС, но и да встъпи като пълноправен член на общността", каза още Давутоглу.

Той отбеляза, че по време на днешните разговори, а и въобще, трябва да се обърне внимание не само на общата картина в Европа и проблемът с нелегалната имиграция, но и да се погледне към останалите предизвикателства. "Имахме много ползотворна среща с Меркел и Рюте. Всички ние потвърдихме готовността си да бъдем рамо до рамо за бъдещето на нашия континент. Единственият път към решаването на новите предизвикателства пред нас е солидарността", отбеляза Давутроглу.

Турският премиер обаче отказа да отговори на журналистическите въпроси относно основната тема на днешните разговори – бежанската криза. Така не стана ясно дали Анкара е готова да изпълни изискванията на ЕС към нея, а именно да приема обратно т.нар. икономически мигранти, които нямат право да получават бежански статут, както и да поеме твърди ангажименти по отношение на значителното намаляване на броя на пристигащите в Европа мигранти.

Водещи

Най-четени