Давутоглу: Руският бомбардировач беше свален по моя заповед 28.07 | 20:47

Генщабът е имал писмено разпореждане да сваля всеки самолет, навлязъл в турското небе, независимо чий е

От iNews.bg

Руският бомбардировач Су-24 е бил свален на турско-сирийската граница на 24 ноември миналата година по заповед на бившия премиер на Турция Ахмет Давутоглу. Това признава самият той пред Hurriyet Daily News. Предпоследният министър-председател на страната обаче уточнява, че разпореждането му не е било издадено конкретно за руския самолет, а е било общо за въздушното пространство на Турция, предаде "РИА Новости”.

"Според практиката в нашата държава, министър-председателят определя правилата за прилагане на военна сила и ги изпраща в писмен вид до Генералния щаб. Именно такъв указ аз издадох на 10 ноември 2015 г.”, обяснява Давутоглу.

Въпросната заповед се е отнасяла до всички самолети, пресичащи турското въздушно пространство, а не само сирийските, допълва той. И отбелязва, че указът е бил издаден и вследствие на неколкократно навлизане в турското небе на руски самолети, извършващи операции в Сирия. Още през 2012 г. е имало издадена такава заповед, отнасяща се до сирийските ВВС и разпореждането е било всеки техен самолет, навлязъл в турско въздушно пространство, да се смята за заплаха и да бъде свалян. Документът е била издадена след като турски изтребител F-4 е бил свален от ПВО на Сирия. Давутоглу е категоричен и че дори и днес би издал същата заповед, независимо от последвалите събитията след инцидента на 24 ноември м.г.

Водещи

Най-четени