Давутоглу: Турция няма да прави отстъпки в сигурността си 07.10 | 14:07

Не искаме напрежение с Русия, но очакваме Русия да бъде внимателна по отношение на турското въздушно пространство, граници и интереси в Сирия, заяви турският премиер

От iNews.bg

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че неговата държава няма да прави никакви отстъпки в сигурността на своите граници след като руски военни самолети на два пъти нарушиха въздушното пространство на страната през последните дни.

"Ние няма да правим отстъпки в контекста на нашата гранична и въздушна сигурност", каза премиерът в коментар, излъчен по телевизията.

Той също така разкритикува руските въздушни удари в Сирия като заяви, че само две от общо 57 атаки са били насочени срещу групировката "Ислямска държава". Всички останали са били срещу умерената опозиция в страната, която е подкрепяна от Анкара и САЩ.

"Ако ще има сражения срещу "Даеш" (арабското наименование на "Еслямска държава"), то нека ги водим заедно", допълни той.

Турският премиер също так предупреди и за всякакви операции, които са насочени срещу цивилни или представители на сирийската опозиция, които биха могли да доведат до нов бежански наплив.

Давутоглу заяви, че турското въздушно пространство е част от това на НАТО и Русия трябва да уважава границите на страната.

"Ние не искаме напрежение с Русия, но е наше естествено право да очакваме Русия да бъде внимателна по отношение на турското въздушно пространство, граници и интереси в Сирия", каза още той.

Представители на турските министерства на външните работи и отбраната са готови да обсъдят с руската страна въпроси, свързани с предотвратяването на инциденти, при които руски самолети нарушават въздушното пространство на Турция. Това става ясно от изявление на говорителя на турското външно министерство Танжу Билгич, предава ТАСС.

По-рано от министерството съобщиха, че руски изтребители са нарушили въздушното пространство на страната на 3 октомври, пише агенция Фокус.

По думите на говорителя на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, руските дипломати ще продължат да обсъждат с турските си колеги механизмите за предотвратяване на авиационни инциденти.

Водещи

Най-четени