Давутоглу бил с оставка в джоба на срещата си с Ердоган 05.05 | 13:56

Сменят турския премиер на 28 май след извънредния конгрес на ПРС

От iNews.bg

Турският премиер Ахмет Давутоглу е възнамерявал да депозира оставката си пред президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.  Двамата изтеглиха с един ден разговора си, който се състоя късно снощи. Според информация на турския вестник "Хюриет” Ердоган и Давутоглу са се разбрали да бъде проведен извънреден конгрес на тяхната Партия на справедливостта и развитието (ПРС), чрез което процесът за промяна в правителството да протече максимално леко, предаде ТАСС.

"Кризата в ПРС довежда до извънредно събрание на партията. По време на преговорите президентът и премиерът са се разбрали вместо оставки да има конгрес. Така периодът на управление  на Давутоглу, който започна на 27 август 2014 г., ще приключи на 28 май т.г., тъй като той няма да се кандидатира за лидер”, пише вестникът.

Кризата в ПРС е предизвикана от редица сериозни разногласия между Ердоган и Давутоглу, както и с решението на централния изпълком на партията от миналата седмица премиерът повече да няма право да назначава регионалните лидери на политическата сила. Паралелно с това обаче Давутоглу се смята за един от най-близките хора на Ердоган на политическата арена в Турция. Точно поради тази причина именно той беше избран за лидер на ПРС, а след това и за премиер, когато Ердоган стана президент.

Водещи

Най-четени