Давутоглу не иска кюрди на преговорите за Сирия 26.01 | 14:54

Анкара се притеснява от сътрудничеството им с ПКК

От iNews.bg

Анкара не иска в никакъв случай кюрди да сядат на масата за международните мирни преговори за урегулиране на обстановката в Сирия, които трябва да се проведат в Женева в четвъртък. Това става ясно от изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Той е обявил, че Турция е твърдо против участието на сирийската кюрдска опозиция в лицето на тяхната Партия на демократичното обединение (ПДО) и нейните милиции в преговорите за политическо решение на конфликта в Сирия, организирани от ООН. Анкара смята, че ПДО и кюрдските паравоенни милиции на организацията са свързани с турската Кюрдска работническа партия (ПКК), която открито воюва с правителството, предаде БГНЕС.

Това за пореден път изправя Анкара срещу Москва. В Русия смятат, че мирните преговори между сирийския президент Башар Асад и опозицията в страната му не могат да бъдат провеждани без участието на представителите на местните кюрди. Москва неколкократно е подчертавала, че тяхното малцинство представлява 15% от населението на Сирия и бъдещето на страната не може да се решава в тяхно отсъствие. Тази позиция за пореден път бе изявена по-рано днес и по време на мащабна пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров.

Водещи

Най-четени