Дали танковете наистина не се боят от санкции? 25.02 | 17:00

Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели

От Филипа Тодева

През 2014 година националната оръжейна компания на Русия "Рособоронэкспорт" е продала оръжия за 13 милиарда долара и тази година ще продаде още толкова. Това заяви в Абу Даби ръководителят на "Ростехнологий" Сергей Чемезов.

Портфейлът с поръчки в отбранителната индустрия се оценява на около 38 милиарда долара. Тези числа не са се променяли съществено в последните години, отбелязва BBC.

В анализа се отбелязва, че тези 13 млрд. долара са сума, получена от доставени вече военни изделия по договори, сключени в миналото. Съответно, плановете за 2015 г. включват и доставката по съществуващите договори. А те не вземат предвид условията за подписване, нито как е било заплатено, оценява се прогнозните стойности на оръжията, пресекли границата.

Това означава, че показателите от 2014 година и прогнозата за 2015 година не зависят от санкциите, тъй като договорите са сключени преди събитията с Украйна и влошаването на отношенията между Русия и Запада.

Главният редактор на списание "Национална отбрана" Игор Коротченко е убеден, че оръжейният експорт е икономически отрасъл, в който санкциите нямат ефект.

"Нашите оръжия се купуват не от страни членки на НАТО, и не от съюзници на САЩ, а от такива страни, които искат да бъдат независими от САЩ", заявява той.

Русия, по мнение на експертите, ще запази стабилните си позиции в отбранителната промишленост. Страната е на второ място в света по експорт на военни изделия след САЩ.

Според Пол Фелгенхауер единствено проблем може да се получи с френската авиационна техника.

Но въпреки това, на Русия ѝ се налага да полага огромни усилия, за да запази позициите си. Конкурентите ѝ са все по-активни.

Сергей Чемезов направи изявление на оръжейното изложение IDEX-2015 в Абу Даби. Тази година Русия участва в него с 737 изделия, включително 100 изделия за военно оборудване и оръжия.

Близкия Изток

Сред тях е последната модификация на танк Т-90 – експортна версия на Т-90СМ, показан по-рано на изложението в град Жуковски. На изложбата е предвидено и разполагането на противоракетна система "Хризантема-С".

Изложението също така предвижда разполагане на противоракетна система "Хризантема-C". Всички изделия са адаптирани към местните условия, включително защита от горещината и прахта.

Близкият Изток, както бе заявено по време на изложението от представители на руското правителство, в един от най-обещаващите региони за "Рособоронекспорт" и Русия му обръща специално внимание.

Иранският договор

Влиянието на Русия в Близкия Изток, според експертите, не е толкова голямо, макар доставки на оръжия да се правят още от времето на СССР. През 2010 г. Русия отказа да достави на Иран противоракетни комплекси С-300, за да изпълни санкциите срещу Техеран, наложени от ООН.

Тогава много анализатори коментираха, че това е навредило много на репутацията ѝ в региона. Сега Москва се опитва да оправи положението - в замяна предлага на Иран мобилен комплекс "Антей-2500".

Андрей Фролов, експерт от Центъра за анализ на стратегии и технологии смята, че ако Русия успее да направи това, тя ще затвърди позициите си на надежден доставчик и едновременно с това няма да дискредитира Дмитрий Медведев, който е подписал президентския указ за отмяна на доставката на С-300.

Според Фелгенхауер Русия продължава да е съюзник на шиитите. Страната има близки отношения с Иран, Сирия и "Хизбулла" в Ливан. "А ако си сътрудничиш с шиитите, ще си имаш проблеми със сунитите. При всяко положение едва ли ще видиш големи пари от тях", смята той.

Пазене на позиции

Според Андрей Фролов днес Русия не просто е принудена да търси нови пазари за експорт на оръжие (например в Африка), но също така се опитва да запази позиции на тези, на които вече продава. Предизвикателствата не са малко.

От една страна Русия се бори да запази позиции на големите пазари като Китай и Индия, да не загуби традиционни пазари като Алжир и Венецуела, които все повече се оглеждат за западни оферти.

Водещи

Най-четени