Дамаск: Турция действат абсолютно незаконно в Сирия 10.03 | 14:49

С действията си Ердоган не само подкрепя и пази терористи, но и окупира суверени територии, се казва в позиция на държавата

От iNews.bg

Турската армия действа абсолютно незаконно в Сирия и това противоречи на международното право и решенията на ООН. С действията си Ердоган не само подкрепя терористи, а и окупира територии на суверена държава. Сирийското правителство и армия ще продължават да зашитават страната си от всяка чужда военна сила, която присъства на територията на страната без съгласието на официалните власти. Това става ясно от позиция на Сирийската Арабска Република относно турската агресия в региона на гр. Идлиб, разпространена от посолството на Дамаск в София.

Ето какво съдържа целият текст:

Всички решения, издадени от ООН, потвърждават необходимостта от запазване на териториалната и народната цялост на Сирийската Арабска Република и зачитането на нейния суверенитет, но режимът на Ердоган не се удовлетвори с подкрепата си към тероризма, а окупира повече от сирийските територии, както и извършва агресия след агресия срещу тях. За да изпълни това, той вкара над 3220 единици военна техника - танкове, бронирана военна техника, ракетни стойки и голям брой войници, равняващи се на военен бенд.

Сирийската Арабска Република потвърждава, че присъствието на които и да са чужди военни сили на територията й, без нейно ясно съгласие, е агресия и окупация и ще се действа срещу тях като такива. Турският режим трябва да спре военната си агресия срещу Сирийската Арабска Република, да оттегли военните си сили от вътрешността й, да спре подкрепата си към терористичните организации, както и да спре своята политика, насочена срещу единността и мира на териториите на Сирийската Арабска Република.

Турските действия и агресия срещу Сирийската Арабска Република излагат на опасност регионалния мир и сигурност и удължават налаганата война срещу Сирийската Арабска Република в обслужване на тероризма и тези, които го подкрепят.

Голямата опасност за сигурността на международната общност се състои в това, че режимът на Ердоган продължава да предоставя всякакъв вид подкрепа на въоръжените терористични групировки.

Турският режим продължава да не спазва ангажиментите си по договорката от Сочи за положението в гр. Идлиб, подписана на 17.09.2018г.

 

Турският режим продължава да не изпълнява и да се измъква от ангажиментите си по нея в продължение на година и половина от подписването й, и по-специално:

 

1) Турските наблюдателни точки станаха светилище и място на терористичните групи. Това потвърждава, че турската намеса цели защитата на тези групировки.

2) Оттегляне на терористичните групи на разстояние от 20 км на запад от магистрала Або Алдухур между гр. Халаб и гр. Идлиб. Противно на това, броят на терористите се повиши и по-специално - броят на чужденците в гр. Идлиб.

3) Оттегляне на всички танкове, ракетни системи и минохвъргачки от демилитаризираната зона на 10.10.2018г. Напротив – турският режим разпространи във вътрешността на сирийските територии хиляди войници и тежка, военна артилерия, която включва и хиляди военни бронирани машини.

4) До края на 2018г. не се възобнови трафикът по магистрала М4 (от гр. Латакия до гр. Халаб), както не се и възобнови трафикът по магистрала М5 (от гр. Халаб до гр. Хама).

Когато се говори за гр. Идлиб и положението в него, трябва да припомним следното:

Първо: Гр. Идлиб и някои места около него са под владение на организация "Тахрир Алшам”, т.е. организация "Жабхат Алнусра”, която е включена в списъка на ООН за терористични субекти и организации, тъй като се смята за дясната ръка на организация "Ал-Каида” в Сирийската Арабска Република.

Второ: Съучастничеството между организация "Тахрир Алшам" и турския режим и съвместната работа между тях за продължаване на владението върху област Идлиб и извършване на най-гнусните престъпления спрямо неговите жители.

Трето: Операциите на Сирийската Арабска Армия и нейните съюзници идват в отговор на извършваните от "Тахрир Алшам” систематични престъпления спрямо цивилните жители в гр.Идлиб, както и в селата и градовете около него.

Четвърто: Терористичната организация "Тахрир Алшам”, която владее гр. Идлиб, включва в редиците си хиляди чуждестранни, терористични бойци.

Пето: Терористичната организация "Тахрир Алшам”, използва хиляди цивилни жители на града като жив щит, сее смърт и разрушения, използва и превръща съоръженията в града, включително болниците и училищата, във военни казарми и центрове за задържане, изтезание и убиване на всеки, който не е съгласен с нейния тероризъм и радикализъм. Затова забрани на цивилните да използват аварийните изходи, които бяха отворени от Сирийското правителство.

Шесто: Виенето на Запада по отношение на страданието на цивилните е лицемерие и нахалство, защото ако беше този Запад загрижен за цивилните, то той щеше да подкрепи измъкването им от владението на тероризма и от търгуването на турския режим с тяхното страдание чрез изнудване и заплашване на европейците с изпращане на нови вълни имигранти, което цели упражняване на натиск за подкрепа на агресията му срещу Сирийската Арабска Република.

Седмо: Престъпленията на тази терористична организация не се ограничават само до регионите, които тя контролира, но и до съседните села и градове, в които живеят цивилни, чрез бомби и безразборни ракети, които отнеха живота на десетки цивилни, повечето от тях жени и деца.

Осмо: Правителството на Сирийската Арабска Република продължава да упражнява своето суверенно и конституционно право да защитава своята територия и народ, а това право е гарантирано и от международното право и хартата на ООН. Осигуряването на сигурност и безопасност на цивилните се осъществява чрез унищожаване на тероризма, а не чрез приказки за създаване на безопасни зони в подчинение на експанзионистичната воля на Ердоган.

Водещи

Най-четени