Дамаск призова ООН да спре турското настъпление 24.08 | 14:34

Операцията на Анкара не е никаква борба с тероризма, а агресия, казват от сирийското МВнР

От iNews.bg

Дамаск официално поиска от ООН да се намеси по отношение на започналото тази сутрин настъпление на турската армия на територията на Северна Сирия. От сирийското Министерство на външните работи официално са се обърнали към Организацията за целта. Според официален Дамаск турската операция в района на град Джараблу реално представлява агресия и нарушаване на суверенитета на Сирия.

"Случващото се в Джараблус не е никаква борба с тероризма, както заявява Анкара. В тази връзка Сирия настоява ООН да се намеси, да прекрати тази агресия и да предприеме необходимите действия съгласно законите за съблюдаване на независимостта и целостта на държавите", се казва в позицията на сирийското външно министерство, предаде "РИА Новости".

Тази сутрин Турция започна военна операция и нейни танкове и войски навлязоха през границата в Сирия. Подкрепа от въздуха им оказват самолети както на международната антитерористична коалиция, така и на турските ВВС. По-рано от Анкара обявиха пред местните медии, че случващото се там не представлява наземна операция, а целта на турските и коалиционните сили е да отворят коридор, по който т.нар. Умерена сирийска опозиция да може да прочисти района на Джараблус от бойците на терористичните групировки.

Водещи

Най-четени