Даниел Ортега положи клетва като президент на Никарагуа 11.01 | 09:26

Това е трети президентски мандат за бившия партизанин и втори последователен начело на една от най-бедните страни на планетата

От Кремена Бедерева

Даниел Ортега положи клетва като президент на Никарагуа на церемония в Манагуа, на която присъства и иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който е на обиколка из Латинска Америка, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Това е трети президентски мандат за бившия партизанин и втори последователен начело на една от най-бедните страни на планетата. Партията на Ортега освен това има мнозинство в парламента, което плаши опозицията от авторитарни отклонения.

На церемонията по полагането на клетва присъства и президентът на Венецуела Уго Чавес. Каракас предоставя годишно по 500 милиона долара на Никарагуа, тоест почти по една минимална работна заплата на глава от населението. Ортега беше избран за президент през ноември с 62 процента от гласовете на избирателите. Опозицията оспори резултата.

Мнозинството в парламента на Ортега ще му позволи да направи промени в конституцията, без да прибягва до политически съюзи за целта. На церемонията по полагане на клетва присъства и престолонаследникът на Испания принц Фелипе, както и вицепрезидентът на Куба Рамиро Валдес.

Церемонията по встъпване в длъжност се състоя под триумфална арка, специално издигната на Площада на Революцията в Манагуа. Ортега беше един от лидерите на сандинистите, свалили от власт през 1979 г. диктатурата на династията Сомоса. За първи път Ортега стана президент в периода 1984-1989 г. Последваха два провала на изборите през 1996 г. и през 2001 г.

После Ортега беше избран за втори път през 2007 г. Ортега изостави марксизма и вече се представя за социалдемократ със силни религиозни убеждения. В миналото той беше черната овца за Вашингтон, подкрепял и финансирал противниците на сандинистите в гражданската война през 80-те години.

Водещи

Най-четени