Дания не счита влизането на Сърбия в ЕС за приоритет на председателството си 24.11 | 10:22

Копенхаген е следващият председател на Съюза

От Ивайло Ачев

Постоянният представител на Дания в ЕС Йепе Транхолм-Микелсен не спомена изобщо започването на преговори за членство на Сърбия в Европейския съюз като приоритет в областта на разширението на Съюза за датското председателство.

От 1 януари Дания поема председателството на ЕС, но според Транхолм-Микелсен преговорите със Сърбия няма да започнат по време на председателството на Копенхаген. Той призна, че членството на Сърбия вече е в дневния ред на ЕС, но все пак уточни, че не вярва толкова скоро да се започне активна работа по него, пише EurActiv.

Същевременно сръбският вицепремиер Ивица Дачич изрази увереност, че в началото на декември Сърбия може да получи статут на страна-кандидат за ЕС. Според Дачич, който беше на посещение в Брюксел, европейските дипломати са похвалили Сърбия за напредъка по отношение на диалога с Косово, пише в. "Блиц", цитиран от БТА.

На 9 декември предстои поредната среща на Съвета на министрите на ЕС. Именно тогава Белград се надява да получи така желания статут на държава-кандидат за Съюза.

Водещи

Най-четени