Двама от заподозрените за атаката край Москва свободно пътували до Турция 26.03 | 13:00

Това заяви днес представител на турските органи за сигурност

От iNews

Представител на турските органи за сигурност заяви днес, че двама от заподозрените за касапницата в концертна зала край Москва са пътували "свободно" до Русия, тъй като не е имало заповеди за ареста им, предаде АФП, цитирана от БНР.

Русия задържа 11 души във връзка с кървавата атака на 22 март, когато мъже в камуфлажни дрехи нахлуха в залата "Крокус сити", откриха огън по зрители на концерт и подпалиха сграда, убивайки 139 души.

Таджикските граждани Рашабализода Саидакрами и Шамсидин Фаридуни "са могли да пътуват свободно между Русия и Турция, тъй като не е имало заповеди за ареста им", заяви анонимният източник пред АФП.

В понеделник Владимир Путин призна за първи път, че "радикални ислямисти" са зад атаката, но предположи, че те все пак са свързани с Украйна.

Ислямски джихадисти на няколко пъти от петък поеха отговорност за нападението, а няколко свързани с терористичната организация "Ислямска държава" медии публикуваха видеа на въоръжените мъже в залата.

Днес турският вътрешен министър Али Йерликая съобщи, че в мащабна акция в 30 градове в страната са задържани 147 души, които вероятно имат връзка с "Ислямска държава". 

 

Водещи