Двама шведи бяха осъдени на доживотен затвор във Филипините 11.05 | 18:00

Тежката присъда е заради скланянето на хора към практикуване на киберсекс

От Деляна Петкова

Двама шведски граждани, арестувани през 2009 г., бяха осъдени на доживотен затвор заради организирането на киберсекс практики във Филипините. Съд в южните части на Филипините определи за виновни Бо Стефан Седерхолм, на 31 години, и Емил Солемо, на 35 години.

Доживотните присъди са безпрецедентни както поради тяхната строгост, така и поради осветляването на практиките, свързани с местата за киберсекс. В местата за киберсекс голи жени чатят с Интернет потребителите, както и разиграват пред тях наподобяващи сексуален акт действия.

На трима филипински граждани бяха издадени 20-годишни ефективни присъди за подпомагане на двамата шведски граждани. Присъдата им е заради изграждането на техническата инфраструктурата, необходима за функционирането на бизнеса. Местното пресаташе на съда беше цитирана от АФП да казва, че съдията е издал строгата присъда с идеята да защити филипинските жени, както и за да преустанови неуважението към тях.

Шведите бяха арестувани, след като полицията проведе внезапна акция в един от филипинските градове през април 2009 г. Полицията тогава намери 17 голи филипинки пред монитори, като някои от тях са били непълнолетни. Полицията е описала тогава тези момичета като "насилени да правят киберсекс".

По думите на говорителя на съда жените са получавали по 350 долара на месец.

Шведското посолство в Банкок, което обгрижва и Филипините, потвърди новината за присъдите на филипинския съд.

Киберсексът, или чатовете на сексуална тематика в Интернет, е разрастваща се индустрия в много части на света. Този бизнес преживява бум във Филипините. Властите отчитат, че хиляди може да работят в малки апартаменти, които са обичайните места на тези киберсекс практики.

Всички видове интернет секс във Филипините се класифицират като порнография, което означава, че са незаконни, но това, което най-много тревожи, е броят на момичетата, които са жертви на трафик в местата за киберсекс и много от които са под 18-годишна възраст, възрастта, която маркира пълнолетието на гражданите на Филипините.

Водещи

Най-четени