Дейвид Камерън връща в правителството една от най-радикалните фигури в Консервативната партия 10.05 | 12:34

Майкъл Гоув е бивш министър на образованието

От iNews.bg

Новоизбраният британски премиер Дейвид Камерън връща в правителството Майкъл Гоув - една от най-радикалните фигури вКонсервативната партия.

 Гоув, който е бивш министър на образованието, поема в новото правителство правосъдното министерство, предаде Reuters.

Гоув беше понижен до ролята на шеф на парламентарната група на консерваторите миналата година, след като настрои срещу себе си учителите с предложения за радикални образователни реформи, включващи отварянето на повече безплатни държавни училища.

 Той изпадна в немилост и в очите на Камерън, след като влезе в конфронтация с вътрешната министърка Тереза Мей, обвинявайки я в мудни действия срещу мюсюлманския екстремизъм.

Твърдеше се също, че премиерът се подразнил и от изявления на Гоув, че в кабинета има прекалено много привилегировани възпитаници на Итън, един от които е самият Камерън. Гоув бе единственият министър, изпратил детето си в държавно училище.

Една от главните задачи на Гоув в новото правителство ще е да изпълни предизборното обещание на торите за реформиране на законодателството така, че Европейският съд за правата на човека да не може вече да обезсилва решения на британските съдилища, както и да направи "Върховния съд наистина върховен".

Ники Морган, която бе назначена за министър на образованието на мястото на Гоув, запазва поста си и в новото консервативно правителство.

 

В петък Камерън вече обяви, че постовете си запазват министърът на финансите Джордж Озбърн, министърът на външните работи и Общността на нациите Филип Хамънд и вътрешната министърка Тереза Мей.

Водещи

Най-четени