Дейвид Камерън ще става шеф на НАТО 29.12 | 17:12

Бившият премиер бил готов да обсъди номинацията си

От iNews.bg

Великобритания може да издигне кандидатурата на бившия си министър-председател Дейвид Камерън за поста генерален секретар на НАТО. Това съобщава лондонският вестник "Дейли мейл", предаде БГНЕС. След референдума за членство на Великобритания в Евросъюза министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че след Брекзит Обединеното кралство ще играе още по-активна роля в работата на НАТО, припомня изданието. Привържениците на Камерън в правителството смятат, че Лондон само ще спечели от завръщането на бившия премиер в голямата политика. Те дадоха да се разбере, че Камерън, който в момента печели по 2000 паунда на 1 минута лекции, е готов да обсъди въпроса за номинацията му за висок пост. Изданието посочва, че необлагаемата с данъци заплата на генерален секретар на НАТО достига 260 624 евро.

За да има шанс кандидатът, той още сега трябва да обяви своите позиции по най-важните проблеми на сигурността. За целта трябва да използва такива значими форуми като Мюнхенската конференция по сигурността и форума в Давос, които се провеждат в началото на всяка година.

Камерън беше министър-председател на Великобритания почти 6 години от 2010 до 2016, а 11 години бе начело на Консервативната партия /2005-2016/. Като активен привърженик на евроинтеграцията, той се отказа от двата поста, след като мнозинството от британците гласуваха на референдум през юни за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

До момента трима британци са заемали поста генерален секретар на НАТО. Това са Хастингс Исмей /1952-1957/, лорд Питър Карингтън /1984-1988/ и лорд Джордж Робъртсън /1999-2003/. Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича през 2018 г. Ако имат желание, страните-членки на алианса могат да удължат неговия мандат с още една година, но през 2019 г. при всички положения постът ще се окаже вакантен.

Водещи

Най-четени