Демонстранти подпалиха британското посолство в Иран 30.11 | 10:28

Сервизни и жилищни помещения са пострадали от гнева на тълпата

От Ивайло Ачев

Отношенията между Иран и Великобритания вече достигат точка на кипене след като разгневени демонстранти успяха да подпалят част от сградите на британското посолство в Техеран и да свалят британския флаг, предаде AP.

Демонстрацията пред британското посолство е организирана от проправителствени групи и от студентски организации и едва ли би могла да се проведе без официално разрешение на властите, твърдят от Великобритания. В подобни протести участие често вземат и ултраконсервативни фракции, които са свързани с Революционната гвардия – организация, контролирана директно от властите в Техеран.

Първоначално полицейските сили, които охраняваха протеста, влязоха в сблъсъци с демонстрантите, но протестиращите бързо успяха да пробият кордона и засипаха със запалителни вещества и коктейли "Молотов" някои от сервизните помещения и жилищните резиденции на британското посолство. Един от автомобилите на посолството също беше подпален.

Събитията предизвикаха гневна реакция от страна на британския премиер Дейвид Камерън, който определи случилото се като "пълен позор". Неспособността на Техеран да защити дипломатически лица може да има много сериозни последици, закани се Камерън.

Напрежението в отношенията между Иран и Великобритания ескалира след като Лондон забрани на британските банки да контактуват с иранските банки, включително с Централната иранска банка през която се изплащат сумите по петролните фючърси на Иран. Санкцията на Лондон е част от опитите на международната общност да принуди Техеран да се откаже от ядрената си програма. В отговор на британските действия обаче Иран прие законова мярка, с която налага експулсиране на британския посланик в страната.

Ситуацията с британското посолство поразително напомня събитията от 1979 година, когато по същия начин в Иран беше атакувано американското посолство. Това беше и началото на ислямската революция в Иран и идването на Аятолах Хомейни на власт.

Водещи

Най-четени