Демонстрантите в Киев превзеха аграрното министерство 24.01 | 10:02

Опозиция и власти не се разбраха по време на преговорите

От Антония Михайлова

Сградата на министерството на аграрната политика и продоволствието на Украйна е превзета от група радикали. Охраната не оказала съпротива, съобщават РИА Новости и Vesti.ru.

Според информацията активисти на движението "Общо дело" планират да си организират отбранителен щаб в сградата на ведомството, което се намира в центъра на Киев. Те решили да превземат зданието след края на преговорите между украинската опозиция и президента на страната Виктор Янукович.

По време на преговорите с опозицията в четвъртък украинските власти предложиха да освободят задържаните в масовите безредици и да се откажат от прилагането на сила, ако протестиращите напуснат улица Грушевски. Повечето протестиращи обаче не са съгласни с предложението, след което лидерите на опозицията обявиха продължаване на протестите.

Какво се случва в Украйна?

На 19 януари поредният митинг на опозицията в центъра на Киев прерасна в сблъсъци на радикално настроени опозиционери с милицията. Десетки служители на реда бяха хоспитализирани, а в сряда се появи информация за първите жертви. Официално е потвърдена гибелта на двама участници в сблъсъците с милицията. Според съдебномедицинската експертиза на телата причина за смъртта им са рани от куршуми, каквито не се използват от милицията.

От какво са недоволни протестиращите

В края на ноември 2013 година хората излязоха на протест срещу спирането на процеса по евроинтеграция на Украйна. Катализатор на по-ожесточени сблъсъци през януари 2013 г. стана приетият от Върховната Рада пакет от закони, затягащ мерките срещу неразрешени улични протести, клевети в медиите, хакерски атаки и т.н. На 22 януари законите влязоха в сила.

Водещи

Най-четени