Ден на българо-унгарското приятелство бе честван в Букурещ 21.10 | 13:25

Фолклорни състави от Силистра и Ценово взеха участие в празника

От Ивайло Ангелов

Унгарският културен център "Шандор Петьофи" в румънската столица Букурещ бе домакин на честванията по повод Деня на българо - унгарското приятелство. Празникът беше организиран от дружеството на унгарците в Букурещ с председател Рихард Будай, в партньорство с Федерацията на българите в Румъния, оглавявана от Антон Канчев и Демократичния съюз на българите в Румъния с почетен председател Лука Велчов.

Денят на българо-унгарското приятелство в Букурещ се организира за втори път, като организаторите изразиха надежда, че честването му ще се превърне в трайна традиция в бъдеще. Тържества по същия повод се отбелязват пищно и в София и Будапеща.

На празника в Букурещ участие в културната програма взеха два състава от България - носителят на множество национални и международни награди - ансамбъл "Ритъм" /Силистра/ с ръководител Росен Атанасов, самодеен фолклорен състав от Ценово /Русенско/, както и изпълнители на унгарски фолклор от Румъния. Събитието беше уважено от представители на българските и унгарските дипломатически служби в Румъния, както и от румънски граждани, съответно от унгарската и българската диаспора в северната ни съседка.

1993921

Водещи

Най-четени