Денков: Бабите и дядовците на двама от заложниците на Хамас са живели у нас 07.11 | 12:44

Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията, каза премиерът

От iNews.bg

Заложниците на "Хамас" са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията. Така премиерът Николай Денков коментира въпроса за вицепрезидента Йотова, която попита вчера, дали заложниците с български произход имат и български паспорти.

Той подчерта, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация. Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел", категоричен е Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът коментира и въпроса с искането да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев.

"Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус, толкова по-добре", подчерта Денков. И допълни: "Това, което мога да направя, е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е на правителството и лично моя. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента".

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, той посочи: "Надявам се, че ще се стигне до ротацията, защото имаме програма, която трябва да изпълним. Дали ще стана премиер зависи от това дали има ясно разписани приоритети – повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново", посочи той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обяви в понеделник, че има двама българи сред заложниците на "Хамас". Добави, че ще има повече детайли, когато има повече информация, за да не се застрашава тяхното спасяване.

Водещи