Денят Х за сделката за Брекзит 19.10 | 10:30

Британският парламент ще гласува споразумението между Брюксел и Лондон

От iNews.bg

Камарата на общините на британския парламент се събира днес на извънредно заседание, за да одобри или отхвърли споразумение за Брекзит (Brexit), одобрено на 17 октомври от срещата на върха на ЕС, предаде БГНЕС.

Разположението на силите в камарата показва, че на премиера Борис Джонсън няма да му е лесно да получи подкрепа за споразумението, в чието изработване участваше и той. Досега камарата три пъти отхвърляше споразуменията с ЕС, договаряни от Тереза Мей, предшественичката на Джонсън.

За да бъде одобрено споразумението, кабинетът се нуждае от подкрепа на всички депутати от Консервативната партия, от независимите депутати и опозицията. А противници на сделката има дори сред консерваторите.

Картите на Борис Джонсън може да се объркат и от поправките към споразумението, които ще се обсъждат днес, най-вероятно до късно вечерта. След като в сряда Лондон и Брюксел се договориха за Брекзит, камара си гласува право да внесе промени в закона за Brexit, а правителството на Джонсън не успя да спре демарша на своите противници.

Водещи

Най-четени