Десетки арестувани след бурните протести в Румъния 02.02 | 08:14

Страстите започват да се поуспокояват

От iNews.bg

След бурните протести в центъра на румънската столица миналата вечер десетки хора се озоваха в ареста - над 60. По последни данни на площад "Виктория", както и по улиците в цялата страна, е имало повече от 250 000 души, недоволни от спорните промени в Наказателния кодекс на страната.

Протестиращите в Букурещ бяха около 150 000 и се стигна до много сблъсъци с полицията. Демонстрантите хвърляха камъни, пиратки и димки, затова органите на реда отвърнаха със сълзотворен газ и палки.

Страстите и напрежението обаче като че ли започват да намаляват, защото тази сутрин е доста по-спокойно. Все пак присъствието на униформените продължава да е доста сериозно.

Въпреки недоволството, правителството засега реши да не се отказва от своето спешно решение, което отменя строги текстове за борбата с корупцията и помилване при някои престъпления.

Припомняме, че дотук се стигна след авторитарното решение на кабинета на Сорин Гриндяну. А именно, занапред няма да се приема за престъпление злоупотреба с власт или корупция при нанесени щети на бюджета под 200 000 леи (44 400 евро). Намаляват се присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега - на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Също така няма да се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби.

Водещи

Най-четени