Десетки още липсват след погрешната американска бомандировка в болницата в Кундуз 09.10 | 12:21

„Лекари без граници“ искат разследване, Белият дом отхвърли военно престъпление

От Филипа Тодева

Международната организация "Лекари без граници" обяви, че все още 33 души са в неизвестност след като американски самолет бомбардира погрешка болница в афганистанския град Кундуз.

До момента е потвърдена смъртта на 22 души – лекари и пациенти. От издирваните 24 са лекари или от персонала на болницата, а деветима са пациенти. До полуразрушената сграда все още не е осигурен достъп на "Лекари без граници".

Гюлхем Молини от организацията признава, че оцелелите още са в шок. "Загубихме доста колеги е ясно, че към момента не искаме да рискуваме да загубим още. Болницата не е под наш контрол", добави медикът.

"Лекари без граници" настоява за независимо разследване на инцидента по Женевските конвенции. По думите му извиненията от страна на НАТО, САЩ и Афганистан не са достатъчни.

1579644Медиците настояват въздушният удар да се разглежда като военно престъпление, тъй като американците са бомандирали сградата по подозрение, че там лекуват талибански бойци.

1579646Американският президент Барака Обама поднесе извинения на ръководителя на организацията д-р Джоан Лиу. Той призна, че военните са атакували по молба на афганистанските сили за сигурност. От Белия дом обаче отричат, че става въпрос за военно престъпление

Това не е първа атака, в която грешки на американската армия са фатални за населенията на различни държави.

През 2007 г. американски хеликоптер откри огън по цивилни и уби 18 души. Тогава Wikileaks пусна видеозапис за стрелба на американски хеликоптери "Апачи" по цивилни. Сред жертвите имаше двама журналисти. Ранени бяха две деца. Един от най-спорните елементи от кадрите е реакцията на американски войници. Когато откриват, че едно дете е пострадало, се чува как един от тях вика: "О, по дяволите. Ами, добре", и по-късно добавя"Е, това е по тяхна вина, защото водят децата на мястото на битка".

През декември 2013 г. при бомбардировка бяха убити 12 цивилни йеменци, които били заподозрени, че са "терористи", и тежко ранени 15. Оказва се, че убитите били част от сватбена процесия.

НАТО допусна убиването на цивилни в Либия, след като погрешно пусната бомба попада в населен район на Триполи, докато коалиционните сили провеждаха кампанията си срещу бившия им съюзник Муамар Кадафи. Бомбата уби девет души, включително две деца, след като попадна върху двуетажна къща. НАТО изрази "съжаление" от загубата на "невинен живот" и прехвърли вината за станалото на "срив в оръжейната система".

През 2006 година ЦРУ удари училище в Пакистан и уби 69 деца. Това бе удар с безпилотен самолет срещу училището, като целта е бил директорът – обявен за.

Югославия! През 1999 г. НАТО предприе "хуманитарна" акция в Югославия, извършвайки въздушни удари в продължение на 78 дни, за да "освободи" страната от диктатора Слободан Милошевич. НАТО използва 14 000 бомби и уби над 2000 цивилни (някои данни сочат, че жертвите са над 4000), включително 88 деца. Според доклади са били ударени над 300 училища и 20 болници. Въздушните удари на НАТО нанесоха големи щети в Югославия, на което никога не е било обръщано достатъчно внимание.

Водещи

Най-четени