Десетки хиляди демонстрираха в Москва срещу Путин 15.09 | 21:06

Поне 50 хил. души скандираха "Русия без Путин"

От Андриян Георгиев

Десетки хиляди демонстранти излязоха в събота (15 септември) на поредно протестно шествие по улиците на Москва, настоявайки за край на дългото управление на президента Владимир Путин. Reuters пише, че този протест е имал и за цел да вдъхне живот и нови сили на протестното движение в Русия.   

Протестиращите скандираха "Русия без Путин" в първия голям митинг от юни насам. 

Очевидци коментираха, че опозиционните лидери изглежда са постигнали целта си да привлекат поне 50 хил. души, достатъчни, за да се запази набраната инерция от страна на протестното движение, но е сигурно, че тези хора са твърде малко, за да може в Кремъл да се настани безпокойството.  

Протестът подчерта гнева на либерално настроените руснаци от опитите на Путин да смачка опозицията с репресивни мерки, след като през май той влезе в Кремъл за още шест години, ала протестите се ограничават само до големите градове, а и опозицията не е обединена, пише Reuters.  

"Основната ни цел е да принудим властите да започнат диалог. Лятото си отиде, изминаха три месеца от последната ни демонстрация. Нито едно от исканията ни не беше изпълнено, напротив - само и единствено репресиите набраха скорост, повече хора бяха арестувани", каза ляворадикалният опозиционен лидер Сергей Удалцов. 

Организаторите пуснаха бели балони и гълъби в облачното небе преди опозиционните лидери да поведат шествието по централен московски булевард, вървейки зад дълъг лозунг, гласящ: "За предсрочни избори! Срещу репресиите!" 

Протестиращите носеха големи червени, жълти и сини балони, украсени да изглеждат като маски за ски, наподобявайки носените маски от членките на Pussy Riot, като на тях беше изписано "Освободете Pussy Riot" - препратка към трите членки на групата, вкарани в затвора след като протестираха срещу Путин, пеейки песни против него в църква.    

Демонстрантите посочиха, че завръщането на Путин в Кремъл след четири години като премиер e тежък удар за демокрацията, защото сега той би могъл да удължи управлението си до общо 24 години, ако спечели още един мандат, когато настоящият изтече през 2018 г. Това би го задържало на власт по-дълго от съветския вожд Леонид Брежнев. 

Целият център на Москва гъмжеше от полиция, въпреки че организаторите получиха разрешение за митинг-шествието. 

Масовите протести и демонстрации в Русия започнаха през декември 2011 г. заради измами и манипулации около парламентарните избори, които бяха спечелени от партията на Путин "Единна Русия". Руският президент, който ще стане на 60 години следващия месец, отхвърля протестиращите като малцинство, което няма широка подкрепа сред населението, възлизащо на повече от 140 млн. души, а неговата победа на президентските избори през март "извади жилото" на протестите, коментира Reuters.  

Водещи

Най-четени