Десетки хиляди испанци на протест срещу бюджетните икономии 15.09 | 18:03

Всеки четвърти испанец в работоспособна възраст е безработен

От Андриян Георгиев

Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид в събота (15 септември) на протест срещу съкращенията на разходите и увеличението на данъците. Това се случва в страна, която e дестабилизирана от високи нива на безработица и изтощителна рецесия, коментира Reuters.

Учители, медицински сестри и социални работници се стекоха на централния площад "Пласа де Колон" ден след като испанското правителство обяви, че в края на септември ще представи нови икономически реформи, включващи по-строги мерки за икономии.

Тези мерки се разглеждат като предвестник на икономическата програма, която Испания ще трябва да въведе в замяна на помощ от спасителните фондове на еврозоната и Европейската централна банка.   

Демонстрантите, дошли от цяла Испания, скандираха, пееха и слушаха речите на синдикалните лидери. Те освиркваха мощно и издигнаха лозунги, на които се четеше "Стига!" и "Те потопиха страната", настоявайки да не се орязват разходите за здравеопазване, образование и социални помощи.   

"Всички аспекти на моята работа са засегнати от съкращенията", каза Хорхе, 52-годишен доктор от Валенсия. Той отбеляза, че неговата заплата се е свила с около 30% заради икономиите. 

Други протестиращи посочиха, че се страхуват за бъдещето на своите деца в страна, където един на всеки четирима е без работа и която е въвлечена във втора рецесия в рамките на три години. 

"Испания се върна към 1950-те години, когато испанците трябваше да ходят в Германия да търсят работа", каза 50-годишен учител. По думите му половината от неговите ученици са започнали новата учебна година без учебници заради орязаните субсидии. 

Водещи

Най-четени