Десетки хиляди студенти протестираха в Испания 01.03 | 08:29

По данни на Евростат безработицата сред младите хора в Испания е близо 50%

От Кремена Бедерева

Десетки хиляди студенти участваха в улични протести в различни градове на Испания срещу орязването на бюджета на образованието, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Протестите в Мадрид и Валенсия преминаха мирно, но в Барселона младежи запалиха контейнери за отпадъци и автомобили и счупиха прозорци на няколко банки и на фондовата борса. Полицията бе принудена да ги разпръсне с палки и гумени куршуми.

Няколко души са арестувани. Испанската икономика е изправена пред година на тежки бюджетни икономии, за да покрие наложените от Брюксел цели за намаляване на бюджетния дефицит. Анализаторите очакват все по-интензивни протести с увеличаването на съкращенията в държавните разходи.

По данни на Евростат безработицата сред младите хора в Испания е близо 50%. Студентските организации заявиха, че в Барселона са протестирали 70 000 души, а във Валенсия - 60 000.

Според полицията демонстрантите са били наполовина по-малко. Младежите носеха лозунги като "Продава се: държавно образование", "Това не е страна за младите" и "Студенти, не престъпници".

17-те автономни области на Испания започнаха да съкращават бюджетите за образование и здравеопазване, които са единствените две бюджетни сфери изцяло под техен контрол, за да помогнат на правителството да покрие зададените цели за бюджетни икономии.

Най-четени