Десетки хиляди участват в Ден на протеста във Варшава 30.06 | 20:21

Протестът е организиран от легендарния профсъюз "Солидарност"

От Андриян Георгиев

Около 30 хил. души участват в манифестация във Варшава, организирана от профсъюза "Солидарност", съобщава вестник "Газета виборча".

Синдикатът настоява за увеличаване на минималните надници, намаляване на акциза върху течните горива и повишаване на социалноосигурителните вноски на работодателите. 

"Солидарност" иска също така правителството да спре преговорите за намаляване на въглеродни емисии във връзка със споразуменията за климатичните промени, съобщава АП, припомняйки, че Полша е голям производител на въглища.

"Газета виборча" цитира организаторите на протеста, които твърдят, че това е най-голямата за последните три години демонстрация срещу правителствената политика.

Синдикалистите са обещали този път протестът да е мирен и да няма палене на автомобилни гуми, както се е случвало преди. Участниците в проявата са от цяла Полша.

Организаторите на днешния Ден на протеста във Варшава са поканили работници и от други европейски страни, вкл. и от Гърция, да се присъединят към проявата, допълва БТА.

Протестът е организиран ден преди Полша да поеме ротационото председателство на ЕС.

Целта е да се привлече вниманието на Брюксел и на страните от ЕС към факта, че Полша, която е член на съюза от 2004 г., все още страда от ниски заплати, инфлация и безработица сред младите. През май  безработицата бе 12,2%. 

Водещи

Най-четени