Детската бедност расте в почти всички държави, членуващи в ОИСР 27.04 | 17:59

През последните десетилетия се увеличава заетостта на жените, отчита доклад на организацията

От iNews.bg

Семействата с деца се оказаха сред големите жертви на кризата и почти във всички страни, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ИОСР) има ръст на детската бедност.

Средно в държавите от общността делът на децата, живеещи в бедност, е 12.7%. Всяко пето дете в Израел, Мексико, Турция, САЩ и Полша обаче живее в бедност.

Като бедни се определят децата, живеещи с по-малко от половината на средните доходи за член от семейството в държава, член на ОИСР. Данните са стряскащи и призивите на организацията са правителствата да вземат незабавни мерки за преодоляване на кризата.

Докладът на ОИСР показват и още нещо – само за едно поколение се наблюдава спад на броя на децата в семействата. Само за 30 години броят на децата на една жена намалява от средно 2.2 на 1.7. Малко хора се женят, а пък в същото време разводите растат, допълват от ОИСР.

Жените са по-добре образовани от когато и да било – 1/3 от жените на възраст под 35 години са завършили университетското си образование. Преди 20 години броят им е бил 20% от всички жени, живеещи в страна, членуваща в ОИСР.

При тези данни не е странно, че през последните десетилетия се увеличава и заетостта на жените През 2009 година 60% от жените имат работа, спрямо малко под 50% в средата на 90-те години.

Водещи