Джихадизъм ще възпламени Балканите? 17.06 | 21:30

Заплахата „Ислямска държава“ уплаши и страните от ОНД, укрепват защитата си

От iNews.bg

Много от информациите на редица разузнавателни служби в Европа казват, че в региона има джихадисти. Има клетки и в Косово, и в Македония, и в Босна и Херцеговина, и в Санджак. Това е сериозна заплаха. Става дума за хора, които са се върнали от фронтовете от Ирак и Сирия. Тези хора така са обучени, така живеят и не е изключено да поискат собствено пространство в региона. Това заяви македонският журналист Александър Дамовски, цитиран от агенция "Фокус".

Той подчерта, че опасността е за целия регион. "Информациите на медиите в Косово за евентуални терористични нападения от страна на привърженици на "Ислямска държава" в Скопие и Прищина трябва да се приемат сериозно", предупреди той.

По думите му много от информациите на медиите в Прищина са се оказали верни.

"Особено онези, които говореха за връзки между разузнавачи и терористи. Включително и за връзки на терористите с хора от македонското разузнаване – бяха показани и записи от телефонни разговори. Затова смятам, че не става дума за манипулация, а за сериозни информации, които притежават службите за сигурност и в Косово, и в Македония", посочи Дамовски.

Междувременно стана ясно, че Антитерористичният център на страните от ОНД разработва мерки за борба с "Ислямска държава". Това бе потвърдено от ръководителят ген. Андрей Новиков с уверението, че сигурността на държавите от ОНД ще е гарантирана. "Преди 15 години не можехме да си представим как ще се променят терористичните заплахи и какви нови технологии и управленски решения ще бъдат необходими", каза той, като отбеляза, че притеснения има основно за терористичната дейности в Централна Азия.

Водещи

Най-четени