Джихадисти планирали смъртоносни кибератаки в британски болници и летища 17.11 | 15:23

За това предупреди британският финансов министър Джордж Озбърн, като се зарече да удвои разходите за борба с киберпрестъпността

От iNews.bg

"Ислямска държава" търси начин да осъществи смъртоносни кибератаки върху британски болници и летищни кули. Това заяви британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Би Би Си. Той обяви намерението си да удвои разходите за борба с киберпрестъпността във Великобритания до 1,9 млн. паунда до 2020 г.

Властите наблюдават отблизо 450 компании в сферата на сигурността, енергетиката и водоснабдяването, които могат да се окажат терористични мишени. Според Озбърн ислямистите вече са показвали, че могат да използват интернет за "грозни пропагандни цели", но сега целят хакерски атаки върху британската инфраструктура.

"От нашите банки до нашите коли, от нашите военни до нашите училища, каквото и да е свързано с интернет е мишена," заяви Озбърн.

Според министъра в основата на защитните действия трябва да е разбирането, че "всяка британска компания е мишена, че всяка британска компютърна мрежа ще бъде атакувана, и че киберпрестъпленията не са нещо, което се случва само на други хора".

Той оповести и създаването на Национален киберсъвет, който да обедини водещите експерти в сферата в страната.

Според експерти на Би Би Си нищо от казаното от Озбърн не е ново, но правителството иска обществото да знае, че киберсигурността е приоритет.

В следващите седмици се очаква британският парламент отново да гласува спорен законопроект, в който е заложено властите да могат да следят по-отблизо потребителите в интернет и да получават по-лесно достъп до криптирана информация при разследване.

Водещи

Най-четени