Джихадистите в Мосул притиснати до стената. Краят им се вижда 02.11 | 21:03

„Ислямска държава“ търпи все по-сериозни загуби на територии и жива сила, а вече отрязаха пътя им за снабдяване и бягство

От iNews.bg

Джихадистите в Мосул се оказаха притиснати до стената. И то само в рамките на няколко дни. Излиза, че се оказват верни думите на редица анализатори и военни, че "Ислямска държава" далеч не е толкова страшна и че проблемът с ликвидирането й не са заради това колко е силна и кой я подкрепя, а защото няма предприета сухопътна операция срещу отрядите й. И доказателството е именно в случващото се около Мосул от края на миналата седмица насам. Оказа се, че не кой знае колко мощната в наши дни иракска армия, подкрепена от доброволни кюрдски и други въоръжени отряди, неразполагащи с кой знае каква техника, освен автомати и някоя друга картечница или оръдие, са способни да се справят с джихадистите. Доказателствата могат да се намерят лесно и от случилото се днес.

От една страна правителствените войски на Багдад отново си дадоха малка почивка, но не за да се реорганизират, както преди няколко дни, а заради капризите на времето в пустинята. При други обстоятелства вероятно вече щяха да са доближили Мосул или направо влезли в града от още един от фланговете, след като направиха това от изток още в понеделник и само за 24 часа успяха да освободят 2 района на града, включително ключовата и стратегическа сграда на държавната телевизия. Така, макар боевете за града да продължават, около 10 хил. мирни граждани, предимно жени и деца, вече успяха да се върнат по домовете си. Така над половината от изведените по-рано заради предстоящите бойни действия 19 хил. мирни граждани вече са в безопасност.

От друга страна обаче силите на иракската полиция, които също участват в операцията, продължиха с настъплението си и успяха да се доберат до едва 16 км от друг ключов обект – летището на Мосул. А в същото време от "Ислямска държава" бяха освободени и 12 населени места по южния фланг на атаката в района на град Хамам ал Алил, който се намира на десния бряг на река Тигър. Според генерал Наджима ал Джубури, прочистването от терористите на всички населени места южно от Мосул ще отнеме между 1 и 2 дни, след което пътят към града ще е открит. Паралелно с това инженерните войски вече изграждат понтонни мостове за прехвърлянето на подкрепления и бойна техника към левия бряг на Тигър, предаде ТАСС.

В същото време шиитските и кюрдските отряди, подкрепяни от иракските и американските ВВС, също напредват към Мосул от запад и са успели да прочистят от бойци на "Ислямска държава" 4 населени места в района на град Тал Арафа само за денонощие. Паралелно с това отрядите на джихадистката групировка са били напълно отблъснати и вече не контролират стратегическото шосе, свързващо Мосул с сирийската Рака. По този начин пътят за бягство на терористите към Сирия, където преди дни бяха призовани да се преместят от главатарите на "Ислямска държава", е напълно отрязан. А паралелно с това е прекъснат и основният коридор за снабдяване на терористите в Мосул.

По време на акциите на иракските ВВС днес в Мосул са били ликвидирани стотици бойци на "Ислямска държава". Те са били позиционирани основно в 5 укрепления, включително един команден щаб. Бомбардировките са помогнали на сухопътните сили на Ирак да освободят от терористите още 11 населени места източно от Мосул.

По информация на автономното правителство на Иракски Кюрдистан на бойците на "Ислямска държава" в града е била дадена възможност да го напуснат от южния коридор. От Багдад обаче засега не потвърждават подобно нещо. Самият премиер на страната Хайдер ал Абади по-рано нееднократно обяви, че каквито и да било варианти за разрешено от властите изтегляне на джихадисти от Мосул и прехвърлянето им в Сирия е категорично недопустимо.

По всичко личи, че всички сили, независимо правителствени или доброволчески, са категорично решени да освободят окончателно Мосул и от последния привърженик на "Ислямска държава". И това явно ще се случи скоро. Изтласкването им от града ще повлияе със сигурност негативно и на самата терористична организация, която смята Мосул за своя столица в Ирак. Загубата на града няма как да не срине бойния дух в редиците й, което означава, че каквито и да било опити за задържане на иракски територии са обречени. Остава обаче неясно какво ще следва в Рака и останалите части на Сирия, които все още са под контрола на ИД. А и не само, тъй като там обстановката е доста по-сложна от Ирак, тъй като има прекалено много групипровки и сили, които воюват както срещу Дамаск и режима на Башар Асад, така и помежду си. А и не е ясно как и кога Русия и САЩ ще се разберат за Сирия.

Водещи