Джихадистите започнаха и със зверствата, само и само да запазят Мосул 04.11 | 20:03

Изтръгват деца от ръцете на майките им, за да попълват загубите, местят хиляди хора из града и околностите за живи щитове

От iNews.bg

Терористите от "Ислямска държава" вече са готови дори и на зверства, за да запазят контрола си над Мосул. Още вчера джихадистите се опитаха да докарат в града от околните населени места мирни граждани, които да използват за жив щит срещу настъплението на иракските сили и подкрепящите ги доброволци. Макар последните да направиха всичко възможно да предотвратят това, определен брой хора са били докарани насилствено в Мосул. Подобни акции продължават и днес, алармира ООН. Терористите са принудили около 400 жени да стоят в плен, само и само иракските сили да не настъпват срещу тях, Паралелно с това бойци на "Ислямска държава" принуждават жители на близкия град Хамам ал Алил да предадат децата си на терористичната групировка, която да ги използва, за да попълни редиците си след загубите в жива сила.

Паралелно с това Върховният комисариат по правата на човека на ООН разполага и с данни за насилствено преместване на мирни граждани във вътрешността на Мосул, както и в околностите му, отново с цел използването им за жив щит, съобщава говорителят на институцията Равина Шамдасани. Според нейна информация във вторник на подобно преместване са били подложени около 1600 души. "На някои от тези хора е било казано, че би могло по-късно да бъдат преместени и в Сирия. Опасяваме се, че "Ислямска държава" възнамерява да ги използва и като жив щит срещу въздушни удари", казва още Шамдасани, предаде "РИА Новости".

Във Върховния комисариат продължават да получават данни и за масови убийства на хора, които са отказали да се подчинят на заповедите на терористите. Според Шамдасани има достоверни данни за ликвидирането на група от 180 души, осъществено в освободения вече от иракските сили квартал "Кокджали". Друго 200 са били убити във вътрешността на Мосул.

В същото време джихадистите са започнали масово да се саморазправят с хората, които не ги подкрепят, както и с разколебали се техни съратници. Дезертиращите от редиците на "Ислямска държава" се убиват веднага. В последните дни са били ликвидирани над 50 бивши бойци. Същата съдба е сполетяла и около 180 бивши държавни служители в Мосул.

По-рано беше съобщено и че джихадистите предприемат нова отчаяна тактика, за да забавят настъплението на иракската армия. Срещу правителствените войници се изпращат терористи-камикадзе. Такъв случай вече беше регистриран в източните части на Мосул, при който загинаха най-малко 15 войници.

Водещи

Най-четени