Джихадистите планира нови атентати в САЩ и Европа 30.07 | 13:03

Терористите с европейски паспорти са голяма заплаха за Стария континент, твърди Вашингтон

От Кристиан Костурков

"Ислямска държава" (ИД) и "Ал Кайда" планират нови терористични атаки в САЩ и Европа. Това става ясно от разпространено предупреждението за глобална терористична заплаха, разпространено от Държавния департамент на САЩ. Причина за увеличаването на опасността от атентати се крие във въздушните атаки на Вашингтон и съюзниците му срещу позициите на ИД в Ирак и Сирия, обясняват авторите на документа.

Екстремистки групировки планират нови терористични атаки срещу американски граждани в чужбина, включително и в Европа, предупреждава Държавният департамент. Според доклада терористите могат да използват за целта не само обикновени оръжия, но и такива за масово унищожаване. Нападения може да има по целя свят, но най-вече в Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия, пише още в документа, съобщава bakililar.az.

"Постъпващата при нас информация свидетелства за това, че ИД, "Ал Кайда", свързани с тях организации и други екстремистки групировки продължават да планират терористични атаки срещу интересите на САЩ и държавите от Западна Европа", казват още от Държавния департамент. Вероятността за нападения в Европа е налице и поради наличието на много бойци с европейски паспорти в редиците на ИД, които могат да се върнат на Стария континент по всяко време.

Водещи

Най-четени