Джон Кери в Москва при Путин и Лавров 23.03 | 10:34

Трето посещение в Русия на държавния секретар за по-малко от година

От iNews.bg

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига днес на двудневно посещение в Москва. В програмата му са предвидени основно срещи с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Основните теми на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия, Украйна, Близкия Изток и проблемите в международните отношения. Заради вчерашните кървави атентати в Брюксел се очаква темата за тероризма също да залегне сериозно в разговорите на тримата.

Предвидена е също така и тристранна среща между Путин, Лавров и Кери. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков двамата първи дипломати ще информират Владимир Путин за нивото на поддържаните между двамата контакти и резултатите от тях. Пред "РИА Новости” самият Джон Кери е заявил, че по време на посещението му в Москва със сигурност ще бъдат обсъждани въпроси по отношение на сигурността, ситуацията в Близкия Изток, Украйна, а също и редица други важни теми.

От руското Министерство на външните работи съобщават, че визитата на Кери в Москва би трябвало да помогне за урегулирането на отношенията между Русия и САЩ, които остават обтегнати въпреки сътрудничеството между двете държави в последно време. От тях до голяма степен зависи и картината на международната сцена, отбелязват от ведомството на Сергей Лавров. Отбелязва се още, че това е третото посещение в Москва на американският държавен секретар в рамките на по-малко от 1 година. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова коментира още, че по време на срещите между Джон Кери и Сергей Лавров темата за санкциите няма да бъде обсъждана.

Водещи

Най-четени