Джонсън „реже“ Huawei от британската 5G мрежа 23.05 | 10:55

До 2023 г. участието на китайците трябва да бъде сведено до нула

От iNews.bg

Премиерът Борис Джонсън планира да намали участието на китайския производител на телекомуникационно оборудване "Хуавей" (Huawei Technologies Co) в британската 5G мрежа вследствие на коронавирусната криза, съобщава вестник Daily Telegraph, предаде БНР.

Според информация на вестника Джонсън е поискал да бъдат разработени планове за намаляване до нула на участието на Китай в британската инфраструктура до 2023 година.

Очаква се премиерът да разчита по-малко на Китай и на китайските инвестиции в страната като средство за засилване на търговските преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Ройтерс отбеляза, че както от "Даунинг стрийт", така и от компанията "Хуавей" отказаха да коментират тази информация.

Според друго британско издание - The Times, Борис Джонсън е инструктирал държавните служители да разработят планове за прекратяване на зависимостта на Великобритания от жизненоважни медицински доставки и друг стратегически внос от Китай.

Всички тези планове идват в момент, когато Пекин е критикуван за начина на справяне с епидемията от коронавирус, която възникна в Китай в края на миналата и началото на настоящата година. Властите в Пекин продължават да отрича американските твърдения, че не е имало прозрачност по отношение на развитието на епидемията в страната.

"Той (Джонсън) все още иска да поддържа добри отношения с Китай, но ще има значително отстъпление по отношение на сделката с "Хуавей". Длъжностните лица са инструктирани да изготвят възможно най-бързо план за намаляване на участието на Huawei при изграждане на 5G мрежата в страната", посочва неназoван източник на Daily Telegraph.

Подобно развитие ще представлява промяна в досегашната посоката на Великобритания, която в края на април потвърди, че ще позволи на "Хуавей" да играе роля в изграждането на британската 5G мобилна мрежа.

В началото на годината Великобритания взе решение да позволи на "Хуавей" да участва в изграждането на т.нар. "нечувствителни части" от 5G мрежата на страната, ограничавайки по този начин участието на компанията до 35%.

САЩ обаче изразиха многократно опасения относно сигурността на оборудването на "Хуавей" и предупредиха, че техните съюзници, които го използват в мобилните си мрежи, рискуват да бъдат отрязани от споделяне на ценна разузнавателна информация.

Водещи

Най-четени