Джордж Озбърн: Brexit няма да разклати икономиката ни 27.06 | 13:53

Първо трябва да имаме нов премиер, а след това да започнем процедурата за напускане на ЕС, казва финансовият министър

От iNews.bg

Излизането на Великобритания от ЕС няма да се отрази негативно на икономиката и финансите на страната. В това е сигурен британският финансов министър Джордж Озбърн. Според думите му държавата е готова да се справи с всяко предизвикателство, което ще последва от изразеното желание на повечето граждани за Brexit. "Великобритания е в силна позиция да издържи всяка една финансова буря, тъй като страната и британската банкова система са успели да решат редица проблеми през последните години и са в солидна позиция да се справят с надвисналите облаци”, казва Озбърн, предаде БНР.

Той отбелязва и че е в непрекъснат контакт с управителя на Английската централна банка Марк Карни и че властите в страната разполагат с добре обмислени планове за непредвидени ситуации, които могат да бъдат задействани, ако е необходимо. Озбърн също така отбеляза, че поддържа връзка и с неговите европейски колеги, с управителите на останалите водещи централни банки, с управляващия директор на Международния валутен фонд, с министър на финансите на САЩ, както и с ръководителите на големите британски финансови институции. "Бяхме подготвени за неочакваното и сме добре оборудвани за всички възможни сценарии”, казва още Озбърн.

Джордж Озбърн отбеляза, че до края на настоящата седмица ще уточни дали ще се впусне в кампанията за нов лидер на Консервативната партия след оставката, която подаде досегашният премиер Дейвид Камерън. Финансовият министър също така уточни, че трябва да се изчака до избирането на нов британски премиер през есента, преди да се вземе ясно решение за активиране на Член 50 от Лисабонския договор, задействащ механизма за начало на преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Водещи

Най-четени