Дипломатът на САЩ, който преживя заедно с нас промените, си отиде 07.01 | 18:15

Сол Полански почина след продължително боледуване. Ето с какво ще го помнят сънародниците ни

От iNews.bg

Снощи, след продължително боледуване, е починал Сол Полански. Той беше посланикът на САЩ в България за периода 1987-1990 година.

Възпитаник на университета "Бъркли" в Калифорния, на Руския институт в Колумбийския университет и на Националния военен колеж, той започва дипломатическата си кариера още през 1952 г. Изкарал е два мандата в американското посолство в Москва.

Работил е и в Познан, Полша, както и в Източен Берлин, където през 1976-1979 г. е бил и втори човек в Посолството на САЩ. Същата позиция заема и в американската легация във Виена през 1979-1983 г., след което изкарва още две години в австрийската столица, където текат преговорите по разоръжаването СТАРТ.

През 1987-а получава и посланическо назначение – вБългария. Посланик Солански служи много години в бордовете на директорите на Американския колеж и на Американския университет в Благовеград като и председател на борда на директорите на университета.

Още през 1993 г. се оттегля от активна дипломатическа дейност.

През последните 15 години Полански бе и президент на Българо-американското общество, неправителствена организация, в която влизат американски дипломати, с цел подпомагане на България, в това число на социални групи в неравностойно положение.

Обществото реализира десетки проекти на територията на България по подпомагане на детски градини, училища и домове за стари хора.

Повечето от тези проекти бяха инициирани и управлявани лично от Полански. "Посланик Полански се отнасяше с изключителна любов към България и Българо-американската общност в САЩ. Изключителен е неговия принос и за развитието на българо-американските дипломатически, културни и икономически отношения. За нас българите и българските американци от района на Вашингтон, посланик Полански беше Сол, който обичаше България като своя роднина, помагаше на всеки, който се обърне с молба към него. С негово съдействие бяха организирани концертите, Български музикални съкровища" в района на Вашингтон, Центъра на българската общност бе коспонсор на част от тези концерти. Беше истинско удоволствие да се работи със Сол", пишат от ръководството на Центъра на българската общност в САЩ.

Водещи

Най-четени