Дискутират начините, по които храните в ЕС да станат по-сигурни 27.02 | 11:27

Стоки с ниско качество се появяват на пазара заради престъпни практики, смята ЕК

От iNews.bg

В Брюксел започва конференция за мерките за борба с престъпления, свързани с храните. Събитието е по програмата за по-сигурни храни в Европа, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Храните, които не отговарят на стандартите, се появяват на пазара в резултат от различни престъпни практики, като например фалшификации на сертификатите. През последните месеци се наблюдава известен ръст на престъпленията, свързани с храните, алармират още от Комисията.

Доказателство за това са операциите на Европол в края на миналата година, чрез които от пазарите бяха иззети големи количества фалшиви хранителни продукти. Сред тях например са фалшив зехтин (13 хил. бутилки), сирене (77 хил. килограма), вино, доматен сос и шоколадови лакомства. Един от пазарите, на който бяха хванати фалшивите стоки, е и българският.

По тази причина са необходими и усилия за борба с нарастващата престъпност в тази сфера, смятат европейските чиновници. На днешната конференция ще участват полицейски служители, агенции за безопасност на храните в ЕС, както и данъчни служители. Те ще обменят добри практики за намаляването на този сериозен проблем.

Ще бъдат обсъдени и начините за подобряването на координацията между службите, както и възможност за изграждане на информационна мрежа за контрол и проследимост на хранителните продукти.

И не на последно място – една от целите на конференцията е да привлече вниманието на хората към проблема с фалшифицирането на храни.

Водещи

Най-четени