Дмитрий Медведев: Преживяваме сложен период в отношенията между Русия и ЕС, в който влиза и България 04.03 | 10:30

Ние имаме обща история, обща памет, обща благодарност към героите от Освободителната война, казва руският премиер

От iNews

Търговските и икономическите връзки между Русия и България се развиват, въпреки санкциите и трудния период на отношенията между Руската федерация и ЕС, заяви в интервю за българския вестник "Труд" в навечерието на посещението си в София премиерът на Русия Дмитрий Медведев, съобщи РИА Новости.

"Преживяваме доста труден период в отношенията между Русия и Европейския съюз, който включва България. Икономическите санкции и политическият натиск, който ЕС оказва на Русия по предложение на САЩ, е най-лошият начин да се прави бизнес с други държави. Важно е, че дори и в такива трудни условия, руско-българските търговски и икономически връзки продължават да се развиват, макар и не в пълна сила, "каза премиерът.

Според него през 2018 г. двустранната търговия възлиза на около 3,5 млрд. Долара, т.е. не се е променила много, но в същото време търговският оборот на Руската федерация с целия Европейски съюз се увеличава активно за втора поредна година.

"Всички ние трябва да бъдем по-активни и да търсим заедно възможности за взаимодействие. Ние правим това. Миналата година, след тригодишна пауза, Руско-българската междуправителствена комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество възобнови работата си в различни области”, каза премиерът.

Сред обещаващите области за сътрудничество Медведев спомена енергийния, туристическия и транспортния сектор. "Сега много зависи от успеха на такива мащабни енергийни проекти като АЕЦ" Белене "и втория клон на газопровода" Турски поток ". Освен това има много продукти, които не попадат под ограничения. Така че нищо не им пречи да се търгуват", обясни той.

Русия, както заяви Медведев, е готова да подкрепи сътрудничеството на малките и средни предприятия от двете страни, отделните региони и градове, както и съвместни проекти в областта на образованието, науката, културата и изкуството. 

Между Русия и България не може да има омраза или напрежение по въпросите за интерпретацията на историята, заяви още руският премиер Дмитрий Медведев.

Медведев ще пристигне в София на 4 март, където ще проведе разговори с български партньори. В интервю в навечерието на посещението си Медведев беше попитан дали има напрежение между страните в контекста на ролята на Русия в освобождението на България от османска власт.

"В този случай няма кой да се обиди от нищо. Но има много красиви моменти в нашата обща история. Винаги ги помним. 3 март е значима дата. На този ден отдаваме почит на героите - руските войници и българските опълченци. Заедно те се бориха за независимостта на българската нация. Споменът за тази победа внимателно се съхранява и в Русия, и в България. Ние имаме обща история, обща памет, обща благодарност към героите на освободителната война”, каза той.

Що се отнася до възникващите дискусии, тогава, според Медведев, това е добър знак. "Много е важно, че обществото все още запазва силен интерес към историята на освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877—78 г. Оценките на Москва и София съвпадат като цяло. Няма съмнение, че Русия е изиграла решаваща роля в установяване на суверенитета на вашата страна ”, каза той. 

Водещи

Най-четени