Днес е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста 27.01 | 09:46

На тази дата през 1945 г. Червената армия освобождава оцелелите в „Аушвиц“

От iNews.bg

Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва днес, припомня БНР.

На 27 януари през 1945 г. войниците на Червената армия освобождават оцелелите от концлагера "Аушвиц".

Вчера на възпоменателна церемония в берлинския Мемориал за убитите евреи в Европа бяха запалени 75 свещи по случай 75-ата годишнина от освобождаването на лагера на смъртта.

След това в Берлинската катедрала беше отслужена литургия и бяха изнесени концерти, включително "Реквием за Аушвиц".

Украинският президент Володомир Зеленски снощи отдаде почит на оцелели от Холокоста, като им заяви в навечерието на 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концлагер "Аушвиц", че те са пример за човечеството, предаде "Асошиейтед прес".

Зеленски изтъкна значението на опазването на хуманитарните ценности и свободата от омразата, заплашваща цивилизацията, в кратка реч на вечеря в полския град Краков, организирана от Световния еврейски конгрес. На събитието присъстваха бивши концлагеристи и техните семейства.

"Вие сте силни и невероятно смели. Затова сте пример, който ние трябва да следваме", каза украинският държавен глава. "Холокостът е наричан тъмния период в човешката история, а вие сте слънчевите лъчи, пробили мрака", добави Зеленски.

По думите на украинския президент с омразата трябва да бъде свършено един път завинаги. "Тя трябва да бъде изкоренена. Ние трябва да се отървем от омразата, защото тя е най-голяма сила, която погубва нашата цивилизация", посочи той.

Пресслужбата на украинския президент съобщи, че в изказването си той призовал световните лидери да не допускат прояви на антисемитизма, ксенофобията и расизма, предаде ТАСС.

Водещи

Най-четени